Pruutpaari ja meie kingitud lilledega; pulma-Mann; peategelased saabuvad


Väljakut ümbritsevad puud olid imeilusti kaunistatud; ja väljakule sisenemiseks oli ehitatud lilledest pulmavärav

Esialgu Mann seisis... ja siis asus tantsima


Nonii, hakkavadki juba meie pikad Tai-kuud ühele poole saama. Mõned nädalad kuluks veel ära :). Häid asju ei saa ju kunagi küllalt. Kuigi, tuleb tunnistada, et mõte kojujõudmise lähenemisest on ka õige magus! Aga mitte sellest ei tahtnud ma täna rääkida. Vaid hoopis sellest, et eelmisel laupäeval toimus meie restoraniomanikust sõbra Wani pulm ja ka meie pere oli sinna kutsutud (käisime ka Wani restoranis jõulupeol, sellest saad lähemalt lugeda siit).

Kõik sai alguse sellest, et me saime ilusa beebiroosa kutse, puha Tai keeles. Toojaks oli Wani tütar ja me veidi teadsime ka eesootavatest pidustustest, nii et kui pulma kuupäev, kellaaeg ja toimumiskoht (linna keskväljak!!!) välja olid uuritud, ei olnud sellest midagi, et ainus arusaadav sõna kutsel oli Wani tulevase abikaasa, tema norrakast elukaaslase, Terje nimi. Uurisime ääriveeri, et mida ühte tai pulma kaasa oleks sobilik võtta, ja saime häbeliku vastuse, et kutse ümbrikusse pistetakse pisut raha. Meile see sobis hästi, kuid esialgu jäi arusaamatuks, kas lisaks sellele veel mingeid kinke tehakse, või mitte.

Laupäeval ajasime siis enda kõikse viisakamad riided selga, olles ise pisut mures, ega Henri tume teksa ja kraega särk liiga casual pole. Tellisime lilleseadja jäest uhke valgete liiliate ja punaste roosidega pulmakimbu ja olime veidi enne peo alguskellaaega kl 18 kohal. Seisime autoga väljaku ees ja ei uskunud oma silmi. Kõik oli valmis pandud, lilledest pulmavärav ja Wani ning Terje nimedega kaunistatud lava, lauad-toolid, aga ei ühtki hingelist. Istusime veidi, istusime veel, tõime 7/11-st juua, istusime veel ja kui esimesed inimesed liikuma hakkasid, ronisime välja. Seisime ja ootasime, kuni saabusidki peategelased ise. Wan tegi oma suurt naeratust ja müksas mind, öeldes "oo, you look sexy!", ma ütlesin talle siis sama :). Avastasime ka, et kõik olid tulnud ainult ümbrikuga, meie lilled olid ainsad. Kinkisime need Wanile ja küsisime, kas ikka tohib Tai pulmas lilli kinkida. Wan ütles, et tohib ikka ja selles sai tema pruudikimp. Kogu photoshoot tehtigi nende lilledega, kuna Terje riided olid samuti puna-valged ja kõik sobis suurepäraselt.

Istusime siis teiste eeskujul ümber pisikeste ümmarguste laudade, millest igaühe ümber 8 tooli. Meie lauanaabriteks tulid juba jõulupeost tuttav Taani härra oma taist pruudiga ja veel 3 äärmiselt lõbusat taid. Ette hakati tassima sööke. Kui mina arvasin, et superkoka Wani pulmas võib end maitsvatest tai roogadest lõhki süüa, siis kahjuks eksisin ma rängalt. Kõik toidud olid pärit puha Hiina köögist. Välja arvatud esimene, ehk siis ilma soolata friikartulid. Peale seda tulid suupisted - 3-5 kuud maa sees koos soolaga seisnud munad, mida nimetatakse "sajandi munadeks", mingid naljaka maitsega kalanahad, krabipulgad ja midagi veel. Siis ilmus keedetud kana. Siis hästi pekine hiina kastmes pehmeks hautatud seakoot herneste ja seentega, siis aurutatud kala. Ja siis toored mangod ja roosõunad. Mina võin ausalt tunnistada, et minu lemmiktoit selles pulmas olid soolata friikartulid, mida ma maitse saamiseks kastsin tšilliga maitsestatud kalakastmesse. Juua oli kõvasti - Sang Somi ja Changi õlut, soovijatele veini ka. Minu meelest polnud veel tundigi lauda istumisest möödas, kui esimene absoluutselt teadvuseta mees üle õla visati ja minema toimetati. Aga noh, eks need taid ole väiksed kah, palju seda Sang Somi sellesse pisikesse keresse ikka sisse mahub.

Kuidagi kurb oli see, et kl 20, ehk siis 2 tundi peale peo algust, ei olnud pruutpaar ikka saanud maha istuda. Endiselt ootasid nad pulmaväravas külalisi. Ja neid ikka veel tuli. Minu meelest ikka metsikult ebaviisakas, et nii hiljaks pulma jäädakse. Mul oli ausaltöeldes hirm, et äkki peig ei pea pulmaööni vastugi, ega ta just esimeses nooruses pole ja arvestades, et pere keskis peeti pidu juba hommikust, siis oli 2 tundi siinses kuumuses talle ikka tõeliseks katsumuseks. Terve pulma aja käis laval metsik šõu, küll esinesid väiksed tantsutüdrukud, küll laulsid tai neiud kohalikke hitte. Aga enamasti ronisid külalised ise lavale ja laulsid ise - hästi kõvasti ja hästi valesti. Ühel hetkel ronis lavale lausa proua Wan ise. Kuna Mann oli juba enne hellitanud mõtet lavale tantsima minna, siis sõber Wani lavalolek andis talle piisavalt julgust juurde ja lavale ta läkski. Esimesed paar tantsu seisis paigal, siis hakkas tantsima ka :).

Nii et üks kummaline pulm. Ära läksid kõik nii, et tõusid peale kõhu täis pugimist lihtsalt lauast üles ja asusid teele. Ja hiina toite pidi pakutama, kuna neid on lihtne valmistada, kui tai toidud nõuavad ju kõik värskeid ürte ja individuaalse portsu valmistamist. See pidi väga levinud olema, et kui suur seltskond on, siis võetakse hiina köök appi. Uurisime ka linna peaväljakul peo pidamise kohta, tuli välja, et kõik kodanikud võivad oma üritusi seal praktiliselt tasuta pidada, kui linnalt luba küsitud. Täitsa huvitav oleks oma järgmiseks juubeliks Tartu Raekojaplats kinni panna :).

Nii et vägevat möllu polnud, oli lihtsalt huvitav. Aga ega eestlastele ongi vist keeruline vägevat pulma näidata, meie pulmad olevat ühed maailma põnevamad!

Aga nüüd veel paar päeva ja olemegi teel Hiina! Uuemad uudised arvatavasti juba sealt!

Comments (7)

On 11. märts 2010, kell 08:03 , Anonüümne ütles ...

Huvitav lugu.Jälle üks kogemus täiesti teisest maailmast, kultuurist ja kommetest.Loodan, et noorpaar jäi pulmapeoga rahule.Te olete vist ikka päris kenad inimesed, et teid pulma kutsuti. Huvitav, palju sealt rahvast läbi käis ja kas kontvõõraid ka oli? Tervitused Kahupealt

 
On 11. märts 2010, kell 08:47 , Juc ütles ...

Ma loodan ka, et noorpaar (kui nii saab öelda :), jäi peoga rahule. Ma loodan ka, et me kenade inimeste kategooriasse mahume :). Rahvast käis läbi vast umbes 60-70 ma arvan. Ja mulle tundus, et mitmed olid sellised ... pooltuttavad. Ju siin on nii kombeks, et kutsutakse ka mitte nii tuttavaid.

 
On 11. märts 2010, kell 09:48 , Eva ja CO ütles ...

Nii vahva, et teid pulma kutsuti!
See tundub ennekuulmatu, et pulma õigel ajal ei jõuta, aga no eks igal maal ole oma kombed. Su jutust jäi mulje, et noorpaar selle üle eriti ei imestanud.
Kui laval selline möll kogu aeg käis, mida siis publik sel ajal tegi? Kas keegi peale Manni tantsis ka? Kas mingeid tooste ka hüüti ja kas üldse mingit ühistegevust peale söömise toimus?
Nii tore, et te lilled viisite ja et kõik pildid nendega tehtud said. Huvitav, et Terje ei taibanud pulmakimpu kinkida või pole see Norras ka kombeks?
Söögid pidid küll tõesti halvad olema, kui sinu lemmikuks kogu laual osutusid friikartulid (mida sa minu teada just eriti ei armasta). Põhjendus, miks hiina toitu pakuti, oli muidugi arusaadav. Kui rahvas ikka nii erineval ajal saabub, siis oleks väga keeruline neid eraldi portsudega oodata.
Mida te seal Tais siis nüüd viimastel päevadel sööte? Mis kogu sellest kirevast köögist on teie lemmikud? Minul isiklikult jäi kripeldama papaia salat, aga õnneks mul on salainfot, et ehk saan lähiajal selle retsepti ja proovin ise järele ;) Poes juba nägin - papaiat müüakse siin küll.

Hästi palju tervitusi! Rõõmsaid päevi Hiinasse!
Eva-U

 
On 11. märts 2010, kell 10:03 , Juc ütles ...

Eva, tundus jah, et noorpaar ei yllatunud selle yle. Publik ei teinud midagi muud, kui lihtsalt istus ja s6i/j6i, siis kui k6ht t2is, t6usid pysti ja lasid jalga. vahepeal siiski paar kylalist l2ksid samuti lavale ja tantsisid seal koos parajasti laulva Waniga. Tooste ei hyytud ja yhiselt ei tehtud mitte midagi. V2ga kummaline. AGa seda ma ei saanudki teada, kas Norras on kombeks lilli tuua v6i mitte. 2kki m6ni lugeja teab?
Friikartuleid ma t6esti ei armasta ja eriti selliseid kuivi ja maitsestamata mitte. Aga k6ik muu oli veel hullem ja k6ht oli v2ga tyhi :). Oleme siin viimastel p2evadel muidugi k6vasti Tom Yume ja kanavadaid s66nud. Ja loomulikult magusaid arbuuse ja ananasse. T2na l2hme sinna bufeesse veel korra. Ja papaiasalatit s6in ka veel eile, no kyl oli hea. Ja su info on t2itsa 6ige - homme peaks t6epoolest minu toidublogist ka papaiasalati retsepti ju juhised leidma. Muide, kas teil myyakse toorest papaiat siis ka? Sest seda salatit saab teha toore papaia v6i mangoga (rohelised veel siis), mitte kypsega. Muidu tuleb vahetada porgandi vastu. Tervitustega veel Taist!

 
On 11. märts 2010, kell 11:58 , Eva ja CO ütles ...

Väga kummaline pulmapidu siis küll. Meie jaoks harjumatu.
Seda ma ei tea, kas meil tooreid papaiasid ka müüakse, pean uurima seda asja. Usun,et porgandiga võib see salat ka hea saada. Mulle meeldis see magus ja vürtsikas maitse, mis sellel salatil oli. Issand, suu hakkas praegu vett jooksma seda meenutades ;) Jään põnevusega retsepti ootama!

Musid, kallid, pikad paid,
Eva-U

 
On 11. märts 2010, kell 13:56 , Anonüümne ütles ...

Peaasi, et noorpaar asjade käiguga rahul oli ja teil taas üks omanäoline kogemus juures. Head reisi uuele "rannikule"! H Saaremaalt

 
On 12. märts 2010, kell 07:50 , Juc ütles ...

Eva, salati retsept ripub nüüd üleval. Head isu! :)
H, suur aitähh heade soovide eest!