Reedene 66, meie viimane Realengos, m66dus millegi s6jalaadse t2he all. Veidi peale magamaj22mist algas p2ris meie maja l2hedal tulistamine. Ikka kohe nii k2vasti paukus, et l2bi kontide oli tunda. Ja siis t2ielik vaikus. Kuni keegi hakkas v2ravate taga sisse saamiseks linke l6gistama. M6ne aja p2rast j2tkus m6ll veidi eemal - tohutu kisa, politsei sireenid ja automaadivalangud. Mina, kuldmagaja nagu ma olen, j2in muidugi selle m6llu saatel uuesti magama. Henri oli pool 66d yleval ja kuulas toimuvat. Aga ylej22nud majaelanikud ei kuulnud yldse midagi. Kui keegi tahab favelade tekkimisest, elust neis ja selliste s6dade tagamaadest rohkem teada saada, hankige kuskilt film "Jumalate linn" (Cidade de Deus).
V6ite arvata, kui suur oli meie kergendus, kui kolisime laup2eva hommikul absoluutselt teistsugusesse maailma. Lebloni, maailma yhe kuulsaima, Ipanema, ranna 22res asuvasse elurajooni, Rio kalleimasse ja uhkeimasse. Puhtad t2navad, laiad avenyyd, v2iksed t6ukoerad, palju v2hem koerajunne, mille vahel man66verdada ja peaaegu 0 kodutut. Toidupoes on k6ik veidi kallim, aga selle-eest "oh mis valik".
Vastu v6ttis meid Rodrigo, kes t66tab turismi2ris. Kahjuks ei olnud tema abikaasat, kohalikus Marie Claire ajakirjas ajakirjanikuna t66tavat Marinat, kodus. Tema lendas just t66asjus Tyrki. Nyyd asume kuni kolmap2evani ca 100 m rannast, stiilses korteris, mille sisustas Marina isa, kes on Rio suurima ajakirja O Globo karikaturist ja kes pidas siin varem oma ateljeed.


6htuks olime Rafaeli ja Elbaga kokku leppinud, et l2hme peole. Kuna P6hja-Brasiiliasse me sel korral ei j6ua, siis kasutasime v6imalust kylastada hiigelsuurt "P6hjarahvaste pidu" (Feira dos Nordestinos), mis algab reede hommikuti ja l6peb pyhap2eval. Kogu selle aja m2ngivad b2ndid forromuusikat, s2risevad grillid ja rahvad m6llab hullup66ra. Sissep22s - yllatus, yllatus - 6 eek/n2gu. Kohe n2ha, et see pole turistidele m2eldud etendus. Kohapealt saab osta p6hjas tehtud k2sit66d, sealsete toitude valmistamiseks vajaminevat kraami, Amazoni puuviljadest tehtud magustoite jne. V2ga vinge m6ll. 6nneks v6ttis Rafael kaasa ka oma 15-aastase n6bu Pamela, kelle k2e otsas Mann terve peo rippus ja kellega forrot tantsida vihtus :).



T2na ei olnud rannailma, nii et me ei saanud oma kodu suurep2rast asukohta veel eriti 2ra kasutada. Aga veidi siiski. Nimelt asub Lebloni kylje all 2 Rio p6hilistest atraktsioonidest. Sissejuhatuseks k6ndisime t2iesti jalgsi suure laguunini (Lagoa de Rodrigo de Freitas), rentisime sealt naljaka jalgratta, millel taga kaks v2ntajakohta ja ees yks saksa koht. Tegime tiiru j2rvele peale. Ja siis jalutasime edasi Rio 200-aasta vanusesse botaanikaaeda. See on siiamaani minu lemmikkoht Rios - vaikus, loodus, imehea 6hk. Tohutu, tohutu ilus! N2gime ka yhte p6nevat faunaesindajat. Nimelt oli keset teed maas mingi taime ja p2vakoera vahepealne tegelane. J2ime seda Manniga j2lgima, kui meie juurde astus botaanikaaia giid. Ytles, et nemad nimetavad seda "karvaseks t6uguks" ja kui teda puudutada, hakkab ta pritsima myrki. Lisan ka pildi! Kuna aed on hiiglaslik, siis oli meil suur abi Looduspere poolt antud Mannikandmiskotist. Kyll on ikka mugav!




Tagasitulles sattusime vanakraamilaadale. Milliseid p2rleid siin leiab. Kui me ymber terve maa ei r2ndaks, siis tuleksime siit vist tagasi antiigilaadungiga.

Aga yldiselt pean tunnistama, et tahaks hakata Rio kandist edasi liikuma. M6ned p2evad rannal kuluks 2ra, aga siis tahaks juba midagi uut. Viimastel p2evadel on hakanud mind h2irima, et iga nurga taga on kusehais (vabandused v2ljenduse eest!), t2navad on t2is koerajunne, k6ikjal on kohutav myra ja inimesed ei r22gi inglise keelt. Enne ei pannud nagu t2helegi. Tunnen suurt kergendust, et ma ei pea arvatavasti enam l2bima ei keskvaksalit ega maaliinide bussijaama, kahte k6ige j6ledamat kohta siin linnas. Myra osas oli k6ige kohutavam elamus laup2evane rongis6it Realengost linna. Rong oli puupysti t2is, aga 5 meetrise vahedega liikusid n2nnimyyad ja karjusid t2iest j6ust portugali keeles. K6las nagu islami palvus, aga kui seda kuulata v2ga l2hedalt, tund aega j2rjest ja 10 inimese suust korraga, ajab ikka juhtme kokku kyll.

Brasiilia on s6dadest puutumata, mis t2hendab, et linnad on t2is imeilusaid maju. Aga neid ei ole nende ehitamisest saati vist kunagi yle v2rvitud, 2ra pestud, parandatud. Vastupidi, enamus maju Rios on v2rviga t2is soditud. Ja mitte ainult esimese korruse osas, ei, sodija on l2inud iga akna juurde igal korrusel ja sodinud kuni viimase korruseni ka k6ikide akende ymbrused 2ra. Nii et kui brasiillastel oleks raha ja/v6i tahtmist, saaks Riost maailma kauneimaid linnasid. Aga tundub, et enamusel brasiillastest ei ole tahtmist oma maja ja aeda kaunistada. Kui midagi l2heb katki, siis on kahju kyll. Paljud aiad n2evad v2lja nagu nad oleks 10 aasta eest maha j2etud.
AGa selle eest on brasiillased tohutud puhtusearmastajad. Maja v6ib olla katki, aga must ei ole yhe brasiillase maja kyll kunagi. M6nes kodus kyyrib koduabiline mitu korda p2evas k6iki p2randaid ja teeb iga p2ev korra t6elise suurpuhastuse. Samuti suhtuvad siinsed ka oma ihuhygieeni, iga p2ev mitu korda dusi all k2ia on t2iesti normaalne n2htus. Ja seda isegi talvel, kui nende jaoks on siin kylm, higistamisest on asi kaugel ja maja on 6htuti kylm nagu purikas. :)

Comments (9)

On 8. juuni 2009, kell 09:22 , Eva ja CO ütles ...

Oh, jeerum, jeerum! Milline õuduste öö teil oli! Kohutav!
Küll on tore, et nüüd turvalises (või turvalisemas) paigas peatute. Fotod on sõnulseletamatult ägedad ja teie Manniga nii armsad seal palmide vahel (Henri muidugi ka ;)
Põhjarahvaste pidu tundus ka koht, kus ma tahaks viibida. Mis tants see "forro" on? Ma pole sellest kuulnudki.
Millal te Riost jalga lasete? Sa kirjeldasid nii elavalt kusehaisu, koera junne ja tüütut bussijaama ja vaksalit, et ma lausa tundsin ninas seda haisu ;) Hea, et varsti asendub nänni-müüjate kisa loodushäältega ja kusehais metsa lõhnaga ;)

Rõõmsate tervitustega,
Eva U.

 
On 8. juuni 2009, kell 09:42 , KrisTi ütles ...

Nädal algas jälle uute postituste lugemisega:)
Mõnus! Jätkake smas vaimus

Kris

 
On 8. juuni 2009, kell 09:55 , Pille ütles ...

No on teil alles seiklused!
Käisin seda "Jumalate linna" kunagi ammu kinos vaatamas, ostsin isegi DVD endale. Ääretult karm tunne oli pärast...

 
On 8. juuni 2009, kell 15:12 , evake ütles ...

tsa, rõõm kuulda, et olete elus ja terved:) seiklus täie raha eest! Meie saame läbi teie ka oma rutiinsesse ellu nätuke särtsu. Hea jah, et olete nüüd rahulikumas elurajoonis, meil siin tead ei ole üldse meeldiv mõelda, et te kuskil kuulide keskel elate:) Ok, meil kõik korras ja loodame, et ka ilm läheb suvisemaks, siis saaks ikka rohkem õues olla! Kallistame kõvasti!

 
On 8. juuni 2009, kell 15:30 , Anne ütles ...

Tere üle pika aja, no on alle reis! Nii tore oli lugeda, et ikka oma perega ka saite olla. Tunnen ka rõõmu, et saate selle möllu seest ja lärmi seest (lärm väsitab ikka jubedalt) minema.

Nii vastik on kodust eemal haige olla, hoiame pöialt, et rohkem ei tuleks seda ette.

Aade tahab ikka ülepäeviti Manni külla kutsuda. Ma ütlesin siis, et Mann on ümber maailma reisil, Aade arvas, et tema ei taha maailma minna :)

Laste magamaise ajal on lugemised raskendatud, keegi ikka on ärkvel või ei saa me lugemiseks kampa kokku, loeme kõva häälega, et saaks koos arutada ja ohhetada.

Kodukanade ja -kukkede poolt palju tervitusi ja et saaksite vahel ikka rahulikku beebiund nautida.

Ravilased

 
On 8. juuni 2009, kell 16:11 , Juc ütles ...

Eva, t6esti hea, et meeldivamalt l6hnavamasse ja ilma kuuliraheta kohta siame :). Forro on erootiline tants, tantsitakse l2hestikku, veidi sambat meenutavad liigutused. P6hisammud on kaks sammu yhele poole, kaks teisele, aga rytm on eriline ja puusad muidugi ja teineteise vastas :). Eile botaanikaaias tundsin t6esti et igatsen metsal6hna ja loodush22li.
Kris, suured t2nud.
Pille, karm on jah. P6him6tted on seal 6iged, stsenaarium veidi yle pingutatud. enamasti lastel siin ikka relvasid pole. :)
Eva, ma ise ka m6tlesin, et ega teil vist v2ga vahva lugeda ei ole, kus me oleme. AGa nyyd kui 2ra l2ksime, v6is kirjutada. :). Tervita k6iki ja tore, kui vyrtsi lisame.
No tere Anne yle pika aja, m6tlesin sinu peale juba mitu p2eva pingsalt, et kuhu sa kadunud oled. Tore ka sinust kuulda. Ma t2itsa kujutan ette, et lasteaias ei ole see lugemine l2ris lihtne. NIi 2ge, et yhislugemisi teete. Aade on 2ge naljamees ja tore, et ta Manni j2rele igatseb. Mann ka just yksp2ev ytles, et tema tahaks Aade juurde.
Enamasti on meil beebiuni. Kuulid olid lihtsalt ekstreemsus (6nneks) viimasel p2eval enne sealt 2ratulekut. :) Kui vahel isu ja aeg on, v6id meilile ka kirjutada. Tervita palavalt k6iki!

 
On 8. juuni 2009, kell 18:26 , Unknown ütles ...

Tere reisijatele!
No on teil ikka seiklus!
Hea, et sa päris haigeks ei jäänud ja saate rahulikumas miljöös edasi puhata. Ootame huviga järge. Kristin ja Kalle
Bianca palus kirjutada tervituse Mannile, kes on väga kaugel.Ma siis annan tervituse edasi.Erle tervitab ka teid kõiki!

 
On 8. juuni 2009, kell 19:47 , Anonüümne ütles ...

Kusagil tulistatakse, kusagil on keegi selle tõttu suures ohus.... Seda kõike on siit oma kodust raske ette kujutada. Ometi on maailmas sellised asjad olemas, iga päev. Reisi algus on teil igatahes väga kirev. H Saaremaalt

 
On 8. juuni 2009, kell 21:04 , Juc ütles ...

Tervitused ka teile, Kalle ja Kristin. Meil t2itsa v2gev seiklus jah. Tervise eest olen ma t6esti ylimalt t2nulik, kui seda pole, pole nagu millelgi suurt m6tet. Tervitused Biancale vastu.
H, seda tulistamist ja seda, et sellised kohad p2riselt maailmas olemas on, on isegi siin olles ja k6ike seda kuuldes ausalt 6eldes raske uskuda.